We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Wij geven patiënten online en offline op verschillende manieren handvatten mee om zelf aan hun gezondheid te werken:
Als de patiënt zich goed voorbereidt op het gesprek met zijn zorgverlener, dan wordt hij het beste geholpen.
De zorgverlener kan dan beter aansluiten bij wat hij nodig heeft. Zodat de patiënt zo goed mogelijk met zijn gezondheid kan omgaan. Zijn zorgverlener kan vragen vooraf een vragenlijst in te vullen. Hierin kan de patiënt aangeven:
Er wordt geregeld gewerkt met vragenlijsten over positieve gezondheid. Deze vragenlijsten gaan over uiteenlopende aspecten die samen bepalen hoe de patiënt zijn gezondheid ervaart.
Wij raden patiënten aan zelf hun gezondheid te meten. Dit heeft veel voordelen.
Door thuismetingen te doen, krijgt de patiënt meer inzicht in zijn bloedsuiker, bloeddruk, gewicht, enz. Het is waardevol om te bekijken wanneer je meetgetallen hoger of lager zijn.
De patiënt hoeft ook minder vaak naar de praktijk te komen als hij zelf meet. Hij geeft de meetgetallen dan zelf door aan zijn zorgverlener.
Patiënten weten wat het betekent om met hun klachten te leven. En daarin doen zij het meeste zelf. Want van de 6.000 uur die je per jaar wakker bent, zie je je zorgverlener maar ongeveer 3 uur. Je zorgt dus meestal voor jezelf.
Wij leren patiënten wat ze goed en minder goed doen. En hoe ze informatie kunnen vinden over wat ze anders kunnen doen om zich beter te voelen. Gezonder leven is niet moeilijk. Niet als je kleine stapjes zet. En het samen doet met anderen.
Deze helpende manier van ‘omdenken’ danken we aan de brede invalshoek van positieve gezondheid.
Positieve Gezondheid gaat over de 6 verschillende aspecten van gezondheid.
Groepsgesprekken met ervaringsdeskundigen (lotgenotengroepen) kunnen heel waardevol zijn. Mensen die hetzelfde hebben als jij, kunnen je meer begrip geven van je ziekte. En ook meer begrip van jezelf.
Wat patiënten daaraan hebben? Veel patiënten gaan daardoor minder medicijnen gebruiken. En gaan zich een stuk beter voelen.
Ook zorg op afstand biedt mogelijkheden om meer grip op je gezondheid te krijgen. Denk aan bellen, videobellen of de ‘patiënten app’ van de huisarts.
Als patiënten zorg vragen en krijgen via de telefoon of computer, komen ze beter voorbereid op het volgende spreekuur. Daardoor kunnen zorgverleners het langer hebben over wat ze echt belangrijk vinden.
Patiënten hoeven niet altijd meer naar onze praktijk te komen. Dat is wel zo gemakkelijk.
Patiënten kunnen zelf hun gezondheid verbeteren, met een beetje hulp van een professional. Door mee te doen aan een groep waar je samen met anderen aan je leefstijl werkt. Met een ervaren zorgverlener als motiverende begeleider.
Veel mensen vinden een groep met andere deelnemers de eerste keer best spannend. Maar al snel merken patiënten de grote voordelen:
Als patiënt kun je veilig deelnemen aan een groep. Alles wat je in de groep doet en zegt, blijft binnen de groep.